Проучване: Колко голяма доза Ковид-19 води до повторно заразяване?

Участниците ще останат под карантина за 17 дни

19.04.2021 | 22:55 Редактор: Здравко Черкезов
Проучване: Колко голяма доза Ковид-19 води до повторно заразяване?

Във Великобритания учени започват ново проучване, при което млади хора, вече прекарали Ковид-19, ще бъдат изложени за втори път на вируса. Целта е да се установи как реагира тяхната имунна система, съобщи Sky News. На участниците в проучването ще бъде платено.

Университетът в Оксфорд се надява да получи отговор на въпроса каква доза от коронавируса е нужна, за да се стигне до повторно заразяване.

За проучването ще бъдат наети хора на възраст от 18 до 30 години, които по-рано са се заразили с вируса по естествен път. Те ще бъдат заразени повторно в напълно обезопасена среда.

Участниците ще бъдат поставени под карантина за 17 дни. За тях ще се грижат провеждащите опитите в болница и ще бъдат освободени, когато те вече не представляват риск за останалите хора. Ще им бъдат изплатени по 5000 паунда за участието в опитите, информира dnes.bg.

Последните изследвания показват, че вече прекарано заразяване може и да не защити напълно младите хора в бъдеще. Подобен експеримент в Съединените щати е показал, че 10% от участниците са се заразили отново.

Учените уточняват, че проучвания от този тип са играли ключова роля в намиране на най-добрата форма на лечение на редица заболявания, включително малария, туберкулоза, коремен тиф, холера и грип.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК