За първи път в света: Нова Зеландия приема закон за климатичните промени

Над 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми, ще попаднат под действието на рестрикцията

14.04.2021 | 11:23 Редактор: Десислава Атанасова
За първи път в света: Нова Зеландия приема закон за климатичните промени

Нова Зеландия ще се превърне в първата държава в света, която въвежда закон, принуждаващ финансовите си компании да докладват за последиците от изменението на климата.

Страната иска да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. и казва, че финансовият сектор трябва да играе своята роля за това.

"Банките, застрахователите и управителите на фондове могат да направят това, като знаят екологичния ефект от своите инвестиции", казва министърът на климатичните промени Джеймс Шоу.

Очаква се законодателството да влезе на първо четене тази седмица.

"Този закон ще внесе рисковете и устойчивостта на климата в сърцевината на вземането на финансови и бизнес решения", каза Шоу.

Около 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми, които имат активи над 1 млрд. новозеландски долара (703 млн. американски долара), ще попаднат под действието на закона.

"Ставайки първата държава в света, която въвежда закон като този, означава, че имаме възможност да покажем истинско лидерство и да проправим пътя на другите страни да направят задължително разкриването на информация, свързана с климата“, заяви министърът на търговията и потребителските въпроси на Нова Зеландия Дейвид Кларк

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК