Великобритания изпрати в Белфаст военни за борба с безредиците

Сблъсъците на лоялистите с полицията и националистите продължават повече от седмица

11.04.2021 | 20:30 Редактор: Никола Симеонов
Великобритания изпрати в Белфаст военни за борба с безредиците

Британските власти изпратиха в Северна Ирландия разузнаване и военни, които да помогнат при предотвратяването на сблъсъци между лоялистите и националистите, пише "Съндей Мирър“.

Сблъсъците на лоялистите с полицията и националистите продължават повече от седмица. Напрежението достигна връхната си точка миналата седмица, когато в сряда и четвъртък беше отвлечен и запален градски автобус. Запалени бяха и вратите, разделящи районите на града, а за първи път от 6 години полицията беше принудена да използва водни оръдия срещу бандите.

Последните дни в Белфаст са спокойни, като само в петък вечерта две групи младежи започнаха да хвърлят срещу полицията камъни и бутилки, запалиха един частен автомобил и няколко контейнера за боклук. Задържани са трима младежи, всички по на 14 години, съобщава БГНЕС.

"В Северна Ирландия са изпратени специални сили под прикритие... за първи път от четири години, заради ескалацията на насилието. Решението е взето след сблъсъци, в резултат на които са ранени няколко десетки полицаи", пише вестникът.

Вестникът отбелязва, че според контраразузнавателната служба MI5 и военното разузнаване, сблъсъците с подрастващите може да прераснат в по-сериозен конфликт с военизирани доброволчески групи на лоялисти и националисти. Координацията на действията на разузнавачите и военните ще се извършва от работна група от състава на Специалния разузнавателен полк на британската армия, който се занимава с провеждането на специални разузнавателни операции. Задачата му ще бъде да разкрие лидерите на групировките, които имат отношение към проявите на насилие.

"Северна Ирландия е буре с барут и това е отдавна. Напрежението е изключително голямо. И на страната на националистите, и в лагера на лоялистите има елементи, които искат връщането на британските войски по улиците (в градовете на Северна Ирландия), но това би било катастрофа“, твърди източник на изданието.

Причина за сблъсъците в Белфаст, според лоялистите, са условията по Брекзит и липсата на реакция от страна на властите след действия на националистите, които организираха многохилядно погребение на лидер на една от военизираните групировки в разрез с действащите ограничения.

Според местните жители, обаче, лоялистите прикриват зад този повод истинските причини за безредиците.

През последните няколко месеца полицията в региона и правителството проведоха няколко успешни операции срещу търговията с наркотици и конфискуваха пратки с дрога, предназначена за продажба в Северна Ирландия за десетки милиони паунди. Местните жители смятат, че лоялисти, свързани с наркобизнеса, умишлено нагненяват обстановката и въвличат младежи в безредиците.

Засега няма потвърждение за връзка между търговците на наркотици и безредиците, но е известно, че в нападенията срещу полициято са участвали само младежи на възраст между 12 и 17 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК