Pfizer иска да ваксинира и деца от 12 до 15 години

Няма връзка между образуването на кръвни съсиреци и ваксината на Johnson & Johnson

10.04.2021 | 14:18 Редактор: Искра Ангелова

Няма връзка между образуването на кръвни съсиреци и ваксината на Johnson & Johnson. Това заявиха от Американската агенция по контрол на храните и лекарствата. А зад Океана трябва да решат и дали да започне ваксинирането на деца с препарата на Pfizer.

Pfizer подаде до Американската администрация по храните и лекарствата искане за спешна употреба на ваксината им за децата между 12 и 15 години. Американската фармацевтична компания твърди, че препаратът им осигурява 100% ефикасност в тази възрастова група.

Очаква се производителят на ваксини да поиска същото и от други регулатори, включително в Европа.

А след съобщенията за силни странични ефекти при употребата на ваксината на Johnson & Johnson в Съединените щати, американският регулатори заяви, че на този етап не е открита връзка, но проучванията продължават. Докато няма крайно становище темпът на ваксинация ще се забави. 

"Няма да можем да сложим толкова много дози на нюйоркчани, колкото бихме искали. Въпреки всички усилия трябва да е ясно, че основният фактор е снабдяването с ваксини", заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

В американския щат Северна Каролина преустановиха използването на препарата след като при най-малко 26 души са се проявили странични реакции, сред които и припадъци. А Европейската агенция по лекарствата заяви, че разследва сигнали за редки тромбози след прилагането на препарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК