Въпреки поредния локдаун: Франция остава огнище на Ковид-19 в Европа

Властите все още не са успели да намалят степента на заразяване

05.04.2021 | 16:46 Редактор: Искра Ангелова
Въпреки поредния локдаун: Франция остава огнище на Ковид-19 в Европа

Франция се превърна в "най-заразената държава" в Европа - от началото на пандемията около 4 милиона 900 хиляди жители вече са били инфектирани с коронавирус. В същото време властите все още не са успели да намалят степента на заразяване, въпреки въвеждането на нови карантинни мерки и опитите за ускоряване на ваксинацията. Новият антирекорд за броя на откритите заразени на ден възлиза на почти 67 хиляди души, съобщава Euronews.

Общият брой на заболелите с коронавирус от началото на пандемията е близо 4 900 000. Над 5300 пациенти с тежка форма на Ковид-19 са в реанимация.

Властите решиха да се противопоставят на неконтролируемото разпространение на Ковид-19 със строг карантинен режим и ускоряване на имунизацията, но мнозина, след съобщенията за възможни странични ефекти от инжекцията на Vaxzevria (това е новото име на ваксината от AstraZeneca), възнамеряват да изчакат други лекарства.

В Германия също се опитват да ускорят темповете на ваксинация, като използват всички лекарства, одобрени от европейския регулатор - обаче, въвеждайки свои собствени ограничения, включително възрастови ограничения върху употребата на Vaxzevria: тя може да бъде поставяна само на лица над 60 години, съобщава "Фокус".

Властите на страните от ЕС налагат ограничения и частично спират икономическия живот - защото от тяхна гледна точка това е единственият начин да се намали броят на инфекциите и да се предотврати сривът на болничната система. В Португалия ограниченията за пътуване до Испания няма да бъдат премахнати; ефектът им е удължен поне за 10 дни.

А в Гърция сегашните ограничения важат и за вътрешни пътувания - по-специално за въздушни пътувания, те ще продължат още една седмица. Що се отнася до международните полети, тогава премахването на ограниченията ще трябва да изчака поне до 19 април.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК