Трябва да знаете това за различните тестове, доказващи Ковид-19

Златният стандарт по отношение на точността е PCR-ът

04.04.2021 | 14:36 Редактор: Юлия Христова
Трябва да знаете това за различните тестове, доказващи Ковид-19

Броят на ваксините срещу Ковид нараства, но успоредно с това тестването остава ключов инструмент за овладяване на пандемията. И ако през 2020 г. предизвикателството беше да се разработят и увеличат доставките на тестове за SARS-CoV-2, сега медиците използват наличните изследвания по-често и по нови начини. Целта, разбира се, е да помогнат връщането ни към нормален живот. Тестовете показват - къде има нови огнища, идентифицират варианти, които представляват по-голям риск, измерват имунитета на хората срещу коронавируса, пише Bloomberg.

1. Какви тестове за SARS-CoV-2 има до момента?

Има два основни типа. Първият са т. нар. "диагностични“. Те доказват наличието на вируса у даден човек. Към тази група спадат бързият антигенен лабораторен тест и PCR тестът. За целта се взема секрет от носната и/или устната кухина. Другата група изследвания доказват наличието на имунитет след преболедуване или ваксинация. Това са тестове за антитела, за които е необходимо вземането на кръв.

2. Как тестовете откриват активни инфекции?

Златният стандарт по отношение на точността е PCR тестът. Това изследване се превърна във водеща тема в общественото обсъждане миналата година. Основният проблем беше свързан с недостига им и трудността да се определи разпространението на вируса. PCR тестовете търсят частици от нуклеиновите киселини на вируса или неговия генетичен материал в проба от секрети. Макар да са изключително специфични PCR тестовете могат да се разработят в рамките на няколко дни при появата на новооткрита модификация на вируса. 

3. Какви са недостатъците на PCR тестовете?

PCR тестовете включват сложен производствен процес, наречен верижна реакция на полимеразна обратна транскрипция (RT-PCR), който мултиплицира генетичния материал на вируса, за да бъде проучен в детайли. Липсата на лаборатотно оборудване, реактиви, лаборанти или лабораторни лекари може да ограничи достъпността на изследването. Бързите лабораторни антигенни тестове също изследват тампон във секрет, най-често от носа. Но някои проучвания предполагат, че този подход улавя по-малко случаи. Резултатите от бързите тестове се получават за 30 минути или по-малко. Те обаче не се мащабират много добре.

Лабораториите често използват механизирани системи, като например тази на Roche Holding AG. Провеждането PCR теста отнема няколко часа и при оптимални обстоятелства, aпаратурата може да прави хиляди тестове на ден. (В някои случаи резултатите се бавят с дни, защото пробите се транспортират, или защото се изисква да се запълни пълния капацитет на оборудването с цел оптимално използване на консумативите).

4. Да разчитаме ли само на тестовете, за откриване на нови случаи?

Не. Като се има предвид логистиката за събиране на PCR проби и изпращането им в лаборатории, много от които са претоварени, хората чакат резултатите си от няколко дни до над седмица. Това е твърде дълго време и може да доведе до разпространение на вируса преди тествания да получи симптоми. За да се прекъснат веригите на предаване, инфектираните трябва да бъдат идентифицирани бързо и рано, да се изолират от другите, а медицинските власти да поставят под карантина тези, които наскоро са били в контакт със заразени. И тук на помощ идват бързите тестове. Те се предлагат под различни варианти, като най-популярните и широко достъпни лабораторни бързи тестове са са RT- LAMP и инструмента за генно редактиране Crispr.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
20 rate up comment rate down comment 7
Симеонова
преди 2 месеца
Моля, пишете грамотно! "Човекът", "медии", а множественото число на "който" е "които". Сигнализирай за неуместен коментар
3
23 rate up comment rate down comment 11
Голина
преди 2 месеца
Говорите и пишете големи тъпотии и затова няма да отмине бързо пандемията Абе нека да се разболеете и ще видите от къде изгрява слънцето Ще се молите да сте живи Сигнализирай за неуместен коментар
2
22 rate up comment rate down comment 18
анонимен
преди 2 месеца
Недостатъците са единствено в "Мозъчната дейност" на Хората. Затворен и зациклил е Човека в Телевизора и Корумпираните Социални Медий платените "Медици" и "Учители" Който без да знаят продават за жълти стотинки децата си и себеси. Жалко "Създание" е Човека. Сигнализирай за неуместен коментар
1
25 rate up comment rate down comment 22
Праведен
преди 2 месеца
Слуги на евреит.. . ...... Щаба и боко пълни измамници Сигнализирай за неуместен коментар