Франция забрани пиенето на бира по парковете

Властите ще разпръскват групи от над шест души по паркове и площади след новите ограничения, заяви Кастекс

01.04.2021 | 22:55 Редактор: Десислава Атанасова
Франция забрани пиенето на бира по парковете

Консумацията на алкохолни напитки ще бъде забранена във френските паркове и други открити обществени пространства като част от новото блокиране в цялата страна, обяви премиерът Жан Кастекс днес.

В обръщение към Националното събрание Кастекс каза също, че властите бързо ще разпръскват групи от над шест души по паркове и площади след новите ограничения, обявени от президента Еманюел Макрон.

Кастекс каза, че "безрезервно" осъжда хора, които не са спазвали правилата, след като в публичното пространство се появиха снимки на тълпи, пиещи бира по бреговете на Сена под пролетно слънце.

Междувременно прокурорите ще са задължени "систематично" да разследват организаторите на тайни партита, излагащи живота на други на опасност, добави той.

Със затварянето на училищата и издадените протоколи за работа от домовете, Макрон се надява да облекчи натиска върху болниците, изправени пред нов скок на случаите на коронавирус, сред които преобладават пациенти на интензивните отделения.

Властите не разпоредиха хората да останат в домовете си или да избягват общуването напълно и разрешиха пътуванията между регионите през предстоящия Великденски уикенд.

Мерките бяха посрещнати с комбинация от примирение и гняв, въпреки предложението на Макрон, че Франция може да започне да се връща "към нормалното” до средата на май.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК