Главният редактор на "Лидове новини": Келнер подпомогна Чехия в труден момент

От фирмата собственик на летателния апарат са категорични - това е първата подобна трагедия от 17 г.

29.03.2021 | 18:59 Редактор: Юлия Христова

Най-богатият човек в Чехия, милиардерът и медиен магнат Петр Келнер загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска. Той е бил част от група, която отивала да кара ски, но машината се разбила в глетчер. При инцидента са загинали още четирима души.

Групата наела хеликоптер да ги качи на върха на ледник в Аляска, откъдето да се спуснат със ски. Машината обаче се разбива в глетчера Ник, на 50 мили източно от Анкъридж. 

От фирмата собственик на летателния апарат са категорични -  това е първата подобна трагедия от 17 години. 

Петър Келнер е най-богатият човек в Чехия. Форбс оценява състоянието му на 17,5 милиарда долара. През 2020 г. той се класира сред 70-те най-богати хора в Европа. У нас притежава мобилния оператор "Теленор" и бТВ медия Груп. Миноритарният акционер в бТВ Красимир Гергов го определя като много успял, не само в родината си, но и в Русия и Китай. И е убеден – компаниите на Келнер са стабилни.

"Най-вероятно фирмата има протокол и ще реагира и цената на борсите няма да падне значително, защото има професионалисти и всички служители наши да се чувстват спокойни, фирмата е стабилна", каза той.

Гергов признава -  рискът е част от живота на успелия бизнесмен.

"Той обича да рискува, има такава практика в бизнеса, тя е и моя максима - no risk, no fun - така че, според мен това е направил и това прави, не само в личния си живот, но и в бизнеса. В нашите територии това е част от успеха - да рискуваш", допълни той.

Бизнес империята на Келнер управлява активи на стойност 35 милиарда евро. Инвестира в различни сектори, включително банки, недвижими имоти, добивна индустрия и телекомуникации. Хора от обкръжението му го описват като човек, който предпочита 100% контрол в компанията пред работата с други акционери. 

"Той почти никога не се представяше пред широка публика, не се снима, не се появява по обществени събития, така че обикновените хора знаят за него много малко, но беше много силен в задкулисието", коментира главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков.

Според Веселин Вачков е трудно да се предвиди какво ще се случи с бизнес империята на Келнер.

"Той е доста влиятелен в чешката политика, известно е, че е един от сериозните спонсори на чешкия президент, има и влияние в редица политически сили, което за него беше много важно, защото бизнесът му особено на Изток, най-вече в Русия и Китай, не става без подкрепата на държавата, така че той се стараеше да има подкрепата на чешката държава", допълни Вачков.

Приказно богат, почти напълно скрит от обществеността, с грижливо пазена репутация и множество благотворителни проекти – такъв образ си изгражда Келнер. 

"Направи много големи дарения по време на Ковид кризата, подпомогна Чехия в много труден момент, дава стипендии за студенти, но не беше това най-силната му страна - благотворителността", подчерта още той.

Келнер управлява бизнеса си от Прага. И казва: "Гората в Чехия мирише по различен начин"

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК