Скандал с изнасилвания предизвика оставки в правителството на Австралия

За кадровите промени съобщи премиерът на страната Скот Морисън

29.03.2021 | 15:37 Редактор: Жаклина Иванова
Скандал с изнасилвания предизвика оставки в правителството на Австралия

Главният прокурор на Австралия Кристиан Портър и министърът на отбраната Линда Рейнолдс подадоха оставки на фона на скандала с изнасилвания. За кадровите промени съобщи премиерът на страната Скот Морисън, цитиран от телевизия SBS.

Мястото на Портър, който ще стане министър на индустрията, науката и технологиите, ще се заеме от Микелия Кеш – настоящ министър на въпросите на заетостта, професионалната подготовка, малкия и семеен бизнес, предаде БГНЕС. 

Отбраната ще бъде оглавена от министъра на вътрешните работи Питър Датън. Бившата министър ще смени Стюърт Робърт на поста министър на държавната администрация.

Скандалът около главния прокурор започна в края на февруари, когато стана известно за сигнал за изнасилване, случило се в сградата на австралийския парламент през 1989 г. по време на учебни дебати с участието на ученици от горните класове. В него се съобщава, че 17-годишният тогава Портър е изнасилил 16-годишна ученичка. Той отрича обвиненията. 

През март главният прокурор заведе дело срещу телевизионната и радиокорпорация АВС за материала, който съдържа лъжливи обвинения за изнасилване преди 33 години. Що се отнася до Рейнълдс, през февруари стана известно, че в нейния кабинет през март 2019 г. член на управляващата Либерална партия е изнасилил служителка на министерството. 

Министърът призна, че са ѝ съобщили за изнасилването, но отхвърли предположенията, че от страна на ведомството е оказван натиск върху потърпевшата да запази в тайна инцидента.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК