Американски учени: Само ваксините няма да сложат край на пандемията

Те са добра защита, но все още не е ясно дали работят срещу предаване на вируса

29.03.2021 | 06:30 Редактор: Десислава Атанасова
Американски учени: Само ваксините няма да сложат край на пандемията

Светът чака пандемията от коронавируса да приключи вече. Изглежда, че финалната права се вижда с разпространението на ваксините срещу Ковид-19.

За съжаление, нов зловещ доклад на изследователи от Медицинския център на университета в Джорджтаун твърди, че масовите ваксинации сами по себе си няма да контролират или прекратят пандемията.

Вместо това те казват, че защитата срещу разпространението на симптоматични и асимптоматични инфекции с Ковид-19 е истинският ключ към прекратяване на пандемията. По-специално безсимптомните случаи продължават да водят пандемията напред, според авторите на изследването.

С други думи, социалното дистанциране и маските скоро няма да са излишни, пише БГНЕС, като цитира "Стъди Файндс".

"Определянето на истинската способност за предаване на асимптоматични и предсимптоматични случаи е по своята същност сложно, но пропуските в знанията не трябва да намаляват признаването на тяхната роля в разпространението на ТОРС-CoV-2“, пишат изследователите в университетско съобщение.

"Не можем да разчитаме само на ваксинация, за да контролираме пандемията“, добавя съавторът д-р Анджела Л. Расмусен. „Ваксините са чудесни за защита на хората срещу болести, но все още не знаем колко добре работят за защита срещу предаване.“

И допълват, че докато не се приложат строги надзорни и епидемиологични мерки, пандемията от Ковид-19 не може да бъде напълно потушена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Коронка
преди 3 години
Много сте хитри беееееее. Ама само се мислите за такива! Всъщност сте *** ***! Сигнализирай за неуместен коментар