САЩ предложиха на Египет помощ за отблокиране на плаването през Суецкия канал

Налице са някои потенциални последици за енергийния пазар

26.03.2021 | 23:10 Редактор: Юлия Христова
САЩ предложиха на Египет помощ за отблокиране на плаването през Суецкия канал

Съединените щати предложиха на властите в Египет помощ за отблокиране на плаването през Суецкия канал, спряно заради заседналия контейнеровоз "Ever Given”. Това потвърди днес на редовния брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

"Предложихме на Египет помощта на САЩ, за да съдействаме при възобновяването работата на канала. Провеждаме консултации с нашите египетски партньори във връзка с това как най-добре можем да подкрепим техните усилия. Така че преговорите продължават”, заяви тя.

Налице са някои потенциални последици за енергийния пазар, тъй като Суецкият канал играе ключова роля при транзита на нефт в двете посоки. Това е и една от причините Вашингтон да предложи помощта си, обясни Псаки, цитиран от БГНЕС.

По-рано телевизия CNN съобщи, че военноморските сили на САЩ ще изпратят скоро в Египет група специалисти по драгиране, които да консултират египетските власти за връщане на "Ever Given” към фарватера. Според информациите, специалистите ще заминат за Египет не по-късно от 27 март.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК