Политолог: Никой не си затваря очите за това какво прави Русия в Европа

"Тръмп вярваше повече на Путин, отколкото на собствените си служби", каза Любомир Стефанов

26.03.2021 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Джо Байдън участва виртуално в заседанието на Европейския съвет. Президентът на САЩ е изразил пред лидерите на 27-те желанието си да работят заедно по външнополитически въпроси от взаимен интерес, включително Китай и Русия.

"Тръмп не беше желан гост в Брюксел, освен по крайно належащи такива. Президентът Байдън беше поканен с цел - да се покаже във времена на криза, че Европа желае да поднови отношенията си в състояние, в което искаме да си говорим и има какво да направим заедно, тъй като предизвикателствата не намаляват, а се увеличават. Постлаха виртуален червен килим", каза политологът Любомир Стефанов за "Денят ON AIR".

Според него това е било знак към Москва.

"Това, което президентът Байдън заяви преди 2 седмици, че има данни за предполагаема руска намеса в изборите. И то в кампанията на неговия опонент - Тръмп. Той каза, че ще си понесат отговорността. В момента и Европа кани Байдън и излъчва сигнал в няколко посоки, че нещата трябва да бъдат по друг начин и не могат да продължават така. Никой не си затваря очите за това какво прави Русия в Европа и какво иска", допълни Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че американската помощ е необходима, за да се изгради отново солиден блок на евроатлантическата общност.

"Президентът Тръмп беше решил, че благодарение на личните си контакти, които той надценяваше, и на псевдо близките си чувства не само с Путин, но и с Ким Чен Ун, нещата отиват към по-добре. Вярваше повече на руския президент, отколкото на собствените си служби. Но това свърши, Европа не е взела страна. По време на мандата на Тръмп ясно бяхме вкарвани в конфликт, където бяхме опониращата страна. В момента намираме подкрепа", категоричен е политологът.

Стефанов коментира и шпионския скандал у нас.

"Разговорът на Борисов със Столтенберг създаде усещане, че имаме подкрепа, но там имат едно наум, че ние не реагирахме миналата, когато се вихриха скандали. За "Новичок" реагирахме следварително, но с доста недомлъвки", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Докато се занимавате с Русия с измислени проблеми, някой от съвсем друго място ще види сметката на Европа с чужда култура, с нежелание да работи, с безконтролно развъждане и пр........ Сигнализирай за неуместен коментар