Кризата в Суецкия канал продължава, преместването на кораба може да отнеме седмици

Властите започнаха да копаят част от стената на канала

26.03.2021 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Задълбочава се кризата в Суецкия канал, след като един от най-големите кораби в света заседна и блокира канала. Според експерти въпреки усилията, преместването на кораба може да отнеме седмици. 400 милиона долара на час са загубите.

Властите започнаха да копаят част от стената на канала, с цел да освободят плавателния съд.

"Ще се опитат да направят няколко неща. Ще започнат да разтоварят водния баласт, нефт, гориво. Ще внесат малко оборудване за драгиране. Каналът разполага с оборудване за така нареченото изгребване, за да поддържа дълбочината на каналите. Но отново трябва да бъдат много внимателни и за това. Носът дълбае източния бряг на Суецкия канал, а кърмата му - в западния. И това, което не може да направят, е да махат тежести от краищата. Възможно е да се напука корпусът и да причини разлив на петрол. Но по-лошото е, че може съдът да се счупи наполовина", каза морският историк Сал Мерколиано.

Според секретаря на Българската морска камера египетските власти не са направили добра оценка на риска след разширяването на канала и все по-големите кораби, които се конструират.

"Корабът е заседнал и с едно багерче се опитват нещо да направят, което за мен означава, че египетските морски власти нямат достатъчната подготовка. Египетското правителство е получавало на година по 6 млрд. долара от таксите на преминаващите кораби, това не е малка сума, какво виждаме като резултат едно малко багерче, което се опитва нещо да направи – абсурдно е това.", коментира секретарят на БМК Свилен Крайчев.

Близо 100 кораба в денонощие минават през Суецкия канал. Досега подобен инцидент не се е случвал. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК