Меркел поиска прошка за "грешката" да обяви локдаун по Великден

Германският канцлер отмени петдневното твърдо заключване само 33 часа след обявяването му

25.03.2021 | 16:02 Редактор: Здравко Черкезов
Меркел поиска прошка за

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли искания на опозицията да поиска от Бундестага вот на доверие към нейното правителство поради нарастващото недоволство от справянето с пандемията от Ковид-19.

След остра среща на върха между Меркел и ръководителите на 16 федерални провинции в Германия в понеделник, германският канцлер обяви удължаване на частичното блокиране до 18 април, както и затягане на ограниченията от 1 до 5 април. Според плана всички църкви, магазини и компании трябваше да останат затворени пет поредни дни, докато хранителните магазини трябваше да отворят за кратко на Велика събота.

Във вторник обаче Меркел отправи рядко публично извинение, след като беше принудена да се откаже от петдневното твърдо заключване през Великден само 33 часа след обявяването му, казвайки, че плановете са нейна грешка, "и грешките трябва да бъдат обявявани като такива", цитира Евроактив.

Нарастващото разочарование от трудното вземане на решения от германското правителство, скандалите с маски и бавното разпространение на ваксините заплашва да навреди на партията ѝ преди общите избори през септември, съобщава БГНЕС.

"Помолих хората днес да ми простят за грешките. Вярвам, че това беше нещото, което трябваше да направя. Имам и подкрепата на цялото федерално правителство и парламент“, каза Меркел пред обществената телевизия ARD. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК