Жестоките репресии върху протестиращите в Беларус продължават

Русия все още е зад гърба на Лукашенко

22.03.2021 | 23:04 Редактор: Здравко Черкезов
Жестоките репресии върху протестиращите в Беларус продължават

Миналата година стотици хиляди беларуси протестираха в цялата страна след обявяването на победата на Александър Лукашенко на вота през август. САЩ и ЕС обявиха изборите за измама и наложиха санкции на белоруските служители заради измамата и жестоките репресии, които последваха.

CNN разговаря с няколко беларуси, които са избягали от репресиите на режима на Лукашенко, незаконно през границата с Украйна, като част от двумесечно разследване на репресиите в страната. В десетки интервюта протестиращи и опозиционни активисти говорят за изтезания - от систематични побои до изнасилвания с полицейска палка.

Дезертьорите от полицейските сили също предоставят на CNN видеоклипове от собствения архив на полицията, които показват изключителната жестокост на полицията за безредици срещу протестиращи, които са невъоръжени и миролюбиви. Много от тях са тийнейджъри.

Според активистите режимът на Лукашенко леко е смекчил тактиката си през последните седмици, тъй като страхът все пак обхвана опозиционното движение. И все пак има опасения сред активистите, че репресиите отново ще се засилят на масовия протест, насрочен за 25 март.

Съдбата на белоруското протестно движение придоби по-голямо значение през последните месеци, тъй като в съседна Русия се разпространиха антиправителствени протести срещу опита за убийство и присъдата на Алексей Навални.

Руският президент Владимир Путин бързо се опита да подкрепи Лукашенко през август със заем от 1,5 млрд. долара и друга неуточнена помощ. Беларуските протести обаче продължиха. Анализатори твърдят, че Кремъл е загрижен както от постоянното протестно движение за демокрация на прага си, така и от въздействието на безпрецедентни нива на полицейско насилие върху начина, по който младите беларуси гледат на Москва.

Обвинения за сексуално насилие са отправени както от жени, така и от мъже срещу полицията. Андрей, протестиращ от Минск, казва пред CNN, че е бил изнасилен с полицейска палка в опит на служителите да го накарат да отключи телефона си. Те искат самоличността на колегите му, които също са сред протестиращите.

Андрей казва, че е отказал да даде паролата и е бил бит.

"Просто ме ударяха отново и отново. По това време вероятно имах мозъчна травма, тъй като започнах да се чувствам наистина замаян. Беше ми трудно да се движа", спомня си той.

След това полицейският служител се заканил да го нападнат палка. Той помолил колегите си за презерватив, с който да покрие оръжието, и взел нож от свой колега.

"Наряза бельото ми с този нож. Той ме помоли отново да му дам паролата. Отказах отново и тогава той направи това, което направи", споделя Андрей.

Белоруското министерство на вътрешните работи, Министерството на външните работи и кабинетът на министър-председателя не отговориха на искането на CNN за коментар на това, което показват кадрите от полицейските камери и твърденията за злоупотреба.

Четете повече по темата в Dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
1 rate up comment rate down comment 2
Комо
преди 3 години
Руснаците, винаги са били по- жестоки, дори от фашистите!!! По същият начин са безчинствали в Полша, България и навсвкъде Така са и днес, по целият свят. Но, ние ги наричаме БРАТЯ. Сигнализирай за неуместен коментар