Руски посланик: Отношенията между Москва и Лондон са "практически мъртви"

Според Андрей Келин Великобритания е избрала "враждебен курс" към страната му

21.03.2021 | 08:10 Редактор: Ралица Братанова
Руски посланик: Отношенията между Москва и Лондон са

Русия и Великобритания продължават да си сътрудничат по икономически и културни въпроси, но в политически план отношенията между страните са "практически мъртви“. Това изявление направи в неделя руският посланик в Лондон Андрей Келин в интервю за британската радиостанция LBC, предаде ТАСС.

"Британското правителство унищожи основната част от нашите отношения, ние ги запазваме главно в икономическата и културната сфера. Що се отнася до политическата област, те са практически мъртви", каза ръководителят на руската дипломатическа мисия във Великобритания. Според Келин Великобритания е избрала "враждебен курс“ към Русия, което "не намира разбиране“ от руска страна.

Посланикът обърна внимание и на факта, че Лондон се фокусира основно върху обвинения срещу Русия в нарушения на човешките права. Според дипломата подобна позиция не е конструктивна, защото "няма нито една държава, в която да няма случаи на нарушения на правата на човека“.

"Всяка държава има свои собствени проблеми и свои подходи. Правата на човека са сложна област, но този въпрос е свързан със суверенитета на държавата", отбеляза Келин.

Говорейки за непоследователността на обвиненията срещу Русия от страна на Великобритания, той посочи като пример случая с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж.

"Помислете за Джулиан Асанж. Той бе арестуван за нарушаване на условията [на гаранцията] от британската полиция и впоследствие бе съден за това, което наподобява много ситуацията с [Алексей] Навални. По отношение на прилагането на закона, тези ситуации са абсолютно идентични“, заяви дипломатът, цитиран от БГНЕС.

Келин също добави, че британските власти със своите действия не оставят пространство за политически диалог. „Ако прочетете внимателно Прегледа на приоритетите в сферата на сигурността, отбраната, развитието и външната политика на Великобритания, ще видите, че изобщо не се споменава диалог с Русия. Обвинения, обвинения и обвинения. Това е много различно от другите стратегически документи, дори от британската стратегия от 2015 г. и от стратегията на НАТО ", подчерта той.

"Прегледът на приоритетите в сферата на сигурността, отбраната, развитието и външната политика“ на Кралството, публикуван на 16 март, посочва, че Великобритания възнамерява да увеличи ядрения си потенциал с около 40 %, довеждайки общия брой на бойните глави до 260, както и да превърне страната в значим играч в космоса, да укрепи киберсигурността чрез водене на борбата срещу "злонамерени действия в киберпространството", да създаде на нов център за борба с тероризма и да въведе през тази година нов глобален режим на санкции срещу лица, които според Лондон, са замесени в корупция.

Русия е описана в документа като най-голямата заплаха за сигурността на Великобритания. Безпокойство в Лондон предизвикват както нарастването на руския военен потенциал, така и значителните инвестиции на Русия и Китай в "информационни операции“ и "демонстрация на глобално културно влияние“. Британският премиер Борис Джонсън нарече този документ „най-задълбочената ревизия на отбранителната стратегия на страната след Студената война“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Направо е странно и безумно в днешно време отношенията на държавите да са спрямо архаични порядки! Сигнализирай за неуместен коментар