Русия се обяви против политизирането и конкуренцията между ваксините

Всички страни трябва да обединят усилия срещу пандемията, призова говорителят на Кремъл

16.03.2021 | 22:50 Редактор: Тодор Петров
Русия се обяви против политизирането и конкуренцията между ваксините

Русия по принцип се обявява против конкуренцията между ваксините срещу коронавируса

"Ние сме категорично против подобен натиск, категорично сме против конкуренцията между ваксините. Смятаме, че всички страни трябва да обединят усилия, за да обхванат с ваксинация възможно повече хора", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Русия е "категорично против политизирането на ситуацията с ваксините", подчерта говорителят на руския президент. 

Ваксините трябва да са колкото може повече, за да може всички страни, включително бедните, да получат възможност да ваксинират населението си. Това е единственият начин пандемията да бъде спряна. 

"Това е в интерес на целия свят и егоистични опити да бъдат накарани едни или други страни да се откажат от каквито и да било ваксини нямат перспективи и вредят на интересите на хората. Това е наша принципна позиция", резюмира Песков.

Говорителят на Кремъл коментира публикация в официалния акаунт на руската ваксина Sputnik V в Twitter, според която здравните власти на САЩ са упражнили натиск върху Бразилия, за да се откаже от използването на руския медикамент. Песков изтъкна, че не става дума за собствена руска публикация, а за препечатан материал от чуждестранни медии, предава БТА. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК