На бунт заради ограниченията: Френските артисти окупираха театрите

Заетите в културния сектор не работят от месеци

11.03.2021 | 19:20 Редактор: Тодор Петров

Окупираха националните театри във Франция в знак на протест. Демонстрантите настояват за премахване на ограниченията, заради които заетите в културния сектор не работят от месеци.

От октомври миналата година френските театри, опери и музеи са пусти. Тяхното затваряне беше една от първите крачки на правителството в опит да се овладее разпространението на Ковид-19. Дългите месеци без работа изчерпаха търпението на артистите и те прибегнаха до протестни акции, за да поискат културните средища да бъдат отворени отново. 

"Много е важно да сме заедно. Изведнъж имам усещането, че цялата гилдия се пробуди. Липсата на перспектива, тази неяснота и мрак, те са ужасни. Да не знаеш кога ще се върнеш към нормален живот и дали изобщо това ще се случи", казва протестираща Мари.

"Питам се дали е достатъчно да си просто човек, да ядеш, работиш, спиш. Да консумираш. Ако алфата и омегата е просто да си напълниш стомаха - не виждам смисъл", коментира комедиантът Стефан Бернард.

В продължение на една седмица са окупирани три от националните театри на Франция от актьори, музиканти, сценични работници и студенти. Освен премахването на ограниченията, те настояват и за удължаване на освобождаването от данъци за работници на свободна практика и за сезонните работници, които са изправени пред финансово несигурни месеци. 

Министърът на културата на Франция се срещна с протестиращите в Страсбург и заяви, че разбира притеснението им от продължаващата несигурност. Правителството обаче все още не е взело решение кога секторът ще бъде отворен отново. 

Причината - властите искат да видят как ще се развие заболеваемостта. Решението дали културните обекти ще отворят и при какви условия, трябва да бъде взето най-късно на 31 август.

Вижте повече по темата в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК