Централна Европа е пред изпитание, Полша с над 17 000 заразени за 24 часа

Чехия е изправена пред здравна криза

11.03.2021 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Третата вълна на Ковид-19 изправи Централна Европа пред изпитание. В Чехия продължава да расте броят на пациентите в интензивни отделения. Сложна остава обстановката и в Полша, и Словакия.

Чехия е изправена пред здравна криза, след като капацитет на местните болници започна да се изчерпва. Според специалистите причината за високата заболеваемост са новите варианти на вируса. 

Близо 2 000 са пациентите в интензивните отделения, а за да се облекчи натиска върху системата, започна прехвърлянето на болни в Полша. Ситуацията обаче е усложнена и в самата Полша. Там беше регистриран най-сериозният тръст на заразени от ноември насам - над 17 хиляди за 24 часа. 

Властите предупредиха, че пикът се дължи на безотговорното поведение на гражданите, след като мерките срещу вируса бяха разхлабени миналият месец. Само в два северни региона ограниченията бяха върнати, но засега не се предвижда нова национална карантина. 

Висока остава процентът на заразените и в Унгария. В понеделник мерките срещу разпространението бяха затегнати, но броят на новите случаи продължава да расте. За последното денонощие положителните тестове са над 8 300. Властите се надяват ваксинацията да обърне негативната статистика. 

Унгария е първата страна от Европейския съюз, която започна да използва руската ваксина Sputnik V, без препаратът да е одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК