fallback

ЕП дебатира дали да обяви ЕС за свободна зона за ЛГБТ общността

Идеята е като реакция на зоните без ЛГБТ идеология

10.03.2021 | 23:20 Автор: Здравко Черкезов

Европейският парламент дебатира предложение за резолюция ЕС да бъде обявен за зона за свобода за представителите на ЛГБТ общността. Идеята е като реакция на зоните без ЛГБТ идеология, обявени от стотина полски общини, предадоха световните агенции. Предложението за резолюцията, която няма да има обвързващ характер, ще се гласува в четвъртък от евродепутатите.

Европейската комисарка по равнопоставеността Хелена Дали изрази подкрепа за инициативата. Тя подчерта, че в няколко страни на ЕС представителите на ЛГБТ общността се сблъскват с нарастващи атаки от страната по политици, духовни лица и други обществени фигури. "ЕС трябва да бъде зона за свобода за всички, без изключение", каза Дали.

Германската евродепутатка Тери Райнтке, съпредседателка на специална група в ЕП, посветена на въпросите на ЛГБТ общността, която внесе проекта за резолюцията, подчерта, че този документ е първи етап.

"Знаем, че нашите животи са все още в опасност, че нашите права са ограничени, нашата свобода е задушена на много места в ЕС", подчерта тя и добави, че битката все още далеч не е спечелена, предава БТА.

Няколко евродепутати припомниха неотдавнашното убийство в Белгия на 40-годишен хомосексуалист, пребит до смърт в парк.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback