Година по-късно: Бедността удари Италия, млади хора на опашка за безплатна храна

В Милано всеки ден благотворителна организация раздава над 3 000 ястия на гражданите

10.03.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

С маски, празни улици, страх и очакване. Така живя Италия през последните 12 месеца. А една година след първата национална карантина, бедността в страната стигна най-високото равнище от 15 години насам.

В очакване на възможен нов локдаун - в Милано всеки ден благотворителна организация раздава над 3 000 топли ястия на гражданите.

Опашка без край, която става все по-дълга всеки ден. Такава е гледката пред входа на благотворителната организация Пане Куотидиано от месеци. Само в рамките на 24 часа през двата разпределителни пункта за топла храна на асоциацията в Милано преминават 3 500 гладни души. 

"Не идват бездомници, както някои си мислят. Идват хора, които не могат да изкарат месеца. Преди 85 на сто бяха граждани извън Европейския съюз, сега - 40 на сто са италианските граждани, останалите са чужденци", каза вицепрезидентът на "Pane Quotidiano" Луиджи Роси.

Сред търпеливо чакащите за помощ има млади и стари - по-голямата част от тях останали без работа заради Ковид ограниченията. Сред тях е и 60-годишният Джовани, който е бил охрана в ресторант, преди той да бъде затворен.

"Това не е живот, за мен не е. Не съм свикнал да идвам тук да прося, имам достойнството си като човек, бих искал да работя. Един ден ще се пенсионирам, но дотогава бих искал да работя и да ставам сутрин с високо вдигната глава", коментира Джовани.

През последната година обаче в Северна Италия, която беше силно засегната от вируса, над 720 000 души живеят под прага на бедността.

"Бях сервитьорка в хотел, моята дъщеря е на 8 години, а аз съм на 24. Наистина сме зле. Много хора идват тук, за да искат помощ, аз също", сподели една от жените на опашката.

Преди пандемията регионът Ломбардия, който включва Милано, представляваше 22% от БВП на Италия. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


8
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
асан и той на опашката ... Сигнализирай за неуместен коментар
7
1 rate up comment rate down comment 2
ivan
преди 3 години
Не Виждам как ще се излезне от това положение икономики изгърмяха по цял свят Големи загуби на трупаха за милиарди евро долари на червено всичко и остава и да затворят туро уператорит Сигнализирай за неуместен коментар
6
4 rate up comment rate down comment 4
Асан
преди 3 години
Общо взето -гнусна пропаганда. От тия 12 м. 9 съм бил в Милано. Сигнализирай за неуместен коментар
5
8 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Е ДА ВЯРНО Е ХОРАТА СА БЕЗ РАБОТА ЗАТВОРЕНИ СА ЗАРАДИ КОВИД 19 НО ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ КАКВО ПРАВИ ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ И БЕДНИТЕ ТУК ИМ ДАВАТ ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ХРАНА ОТ КАРИТАС НЕ САМО НА ИТАЛИЯНЦИТЕ А КОЛКО СА СТРАНИЕРИТЕ КОИТО ОТ ГОДИНИ НАРЕД ХРАНЯТ ОБЛИЧАТ ЛЕКУВАТ БЕЗПЛАТНО ВКЛЮЧИТЕЛНО И НАШИ БЪЛГАРИ ТОВА НЕ ПИШЕТЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО БЪГАРИ ЖИВЕЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН ТУК И НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ Сигнализирай за неуместен коментар
4
12 rate up comment rate down comment 5
Врачанка
преди 3 години
Не зная колко са умрели от ковид, но сигурно повече ще умрат от глад. Така с тези локдауни жертвите ще са много повече. Поне да не бяха съсипвали икономиката. Сигнализирай за неуместен коментар
3
18 rate up comment rate down comment 11
Аха
преди 3 години
Не мислете италиянците те ще се оправят и изправят .За тях държавата мисли.Тежко ни на нас българите. Нито храна ще видити,,нито финансова помощ от държавата за народа и бизнеса. Първо вижте ние на какъв хал сме и тогава пишете такива статии. Не може да ги стигнем и след 1000 години италиянците. Сигнализирай за неуместен коментар
2
14 rate up comment rate down comment 4
ами
преди 3 години
по-скоро е излишек във всичко има свръхпроизводство дори при парите затуй е цялото театро Сигнализирай за неуместен коментар
1
17 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Пази Боже...дано се намери изход от цялата ситуация че става наистина страшно... Сигнализирай за неуместен коментар