Шарл Мишел: ЕС не прилага "ваксинационен национализъм"

Не използваме ваксините срещу Ковид-19 за "пропагандни цели", каза още той

09.03.2021 | 20:57 Редактор: Никола Симеонов
Шарл Мишел: ЕС не прилага

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник, че Европейският съюз не се опитва да приложи "ваксинационен национализъм" или да използва ваксините срещу Ковид-19 за "пропагандни цели".

Той подчерта, че докато Великобритания и САЩ имат категорични забрани за износ на ковид ваксини, ЕС не е спрял да изнася, съобщава Ройтерс.

ЕС е подложен на вътрешни удари за разпространението на коронавирусните ваксини, което е много по-бавно от това във Великобритания и САЩ. Съюзът е атакува и зад граница, тъй като до момента прави по-малко доставки на ваксини за бедните страни, отколкото Китай, Русия или Индия.

В обширно изявление, Шарл Мишел, който представлява лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз, изложи защитата на ваксинационната стратегия на блока. Той каза, че без Европа не би било възможно да се разработят и произведат няколко ваксини за по-малко от година, а солидарността на ЕС помага на бедните страни да получат първите дози.

Той нападна "широко рекламираното" снабдяване с ваксини от Китай и Русия за други страни, предаде БНР.

"Не бива да се оставяме да бъдем подвеждани от Китай и Русия, и двата режима с по-малко желани ценности от нашите, тъй като те организират силно ограничени, но широко разгласени операции за снабдяване с ваксини на други", посочи Мишел. Той също така отбеляза, че и Китай, и Русия са ваксинирали по-малко хора у дома, отколкото хората, ваксинирани в ЕС.

"Европа няма да използва ваксини с пропагандна цел. Ние популяризираме нашите ценности."

Шарл Мишел също така защити системата за контрол на износа на ваксинационни дози, произведени в страни от ЕС, на която система Италия се позова миналата седмица, за да блокира доставката на ваксини на компанията AstraZeneca до Австралия.

"Нашата цел: да попречим на компании, от които сме поръчали и предварително финансирали дози, да ги изнасят в други напреднали страни, когато тези компании не са ни доставили обещаното", каза Мишел.

Той каза, че ЕС ще се превърне във водещия производител на ваксини в света през следващите месеци и е най-добре подготвен за бързо адаптиране на производството на ваксини към мутации на вируси.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК