ЕС настоява САЩ да разрешат износа на милиони ваксини AstraZeneca

Длъжностните лица обвиняват за бавния напредък отчасти проблеми с доставките от производителите

06.03.2021 | 18:34 Редактор: Юлия Христова
ЕС настоява САЩ да разрешат износа на милиони ваксини AstraZeneca

Европейският съюз ще настоява Съединените щати да разрешат износа на милиони дози ваксина за Ковид-19 на AstraZeneca, докато Брюксел се бори за преодоляване на недостига на доставки, съобщи "Файненшъл таймс”.

27-членният ЕС също така иска Вашингтон да осигури свободния поток от пратки с ключови съставки на ваксините, необходими за европейското производство, се казва в информацията на вестника.

“Вярваме, че можем да работим заедно със САЩ, за да гарантираме, че ваксините, произведени или бутилирани в САЩ за изпълнение на договорните задължения на производителите на ваксини с ЕС, ще бъдат изцяло изпълнени”, цитира "Файненшъл таймс” позицията на Европейската комисия.

Страните от ЕС започнаха ваксинация в края на декември, но се движат далеч по-бавно от другите богати държави, включително бившата страна-членка Великобритания и САЩ.

Длъжностните лица обвиняват за бавния напредък отчасти проблемите с доставките от производителите. Европейската комисия и Италия тази седмица блокираха пратката с коронавирусната ваксина на AstraZeneca, предназначена за Австралия, след като производителят на лекарства не изпълни ангажиментите си по договора с ЕС.

Англо-шведският производител на лекарства е подложен на обстрел в ЕС заради забавените доставки на ваксини за 27-членния блок, който поръча 300 милиона дози до края на юни. ЕС планира също да разшири схемата си за разрешаване на износа на ваксини за Ковид-19 до края на юни, съобщиха двама източници от ЕС пред Ройтерс в четвъртък.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК