Горбачов навърши 90 г., Путин го нарече изтъкнат държавен деец на съвремието

Бившият съветски лидер празнува рождения си ден под карантина

02.03.2021 | 19:25 Редактор: Ралица Братанова

Последният съветски лидер Михаил Горбачов днес навършва 90 години. А руският президент Владимир Путин го нарече изтъкнат държавен деец на съвремието.

На 15 март 1990 седмият съветски лидер Михаил Горбачов става президент на сегашна Русия. 30 години по-късно настоящият държавен глава Владимир Путин обобщава ролята му така: 

"Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, оригинални хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на световната история".

Горбачов е наричан на баща на перестройката, чиято политика довежда до края на Студената война и разпадане на СССР. Носител е и на Нобелова награда за мир. 

Десетилетия по-късно Горбачов заявява, че гласността е била необходимо условие за преобразованията в Съветския съюз. 

"Без гласност в страната нищо нямаше да се промени", категоричен е той. 

Горбачов идва за първи път в България през 1984 година, когато е само член на Политбюро на КПСС. Година по-късно, вече като генерален секретар на ЦК на КПСС, пак идва у нас.

За основното си постижение Горбачов сочи края на тоталитарната система, както и краят на Студената война и радикалното намаляване на броя на ядрените оръжия. Рождения си ден Горбачов посреща под карантина в болница. А с близките си той ще отбележи празника си с видеоконферентен разговор. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК