Бивш олимпийски треньор в САЩ се самоуби след обвинения в сексуално насилие

Джон Гедърт щеше да бъде съден за трафик на хора и тормоз

26.02.2021 | 21:50 Редактор: Никола Симеонов

Бившият американски треньор по спортна гимнастика Джон Гедърт се самоуби, след като срещу него бяха повдигнати обвинения в трафик на хора и сексуално насилие. Той беше треньор на женския отбор, който спечели три златни медала на Олипийските игри в Лондон през 2012. 

Джон Гедърт слага край на живота си часове след като чува 24-те обвинения срещу себе си. Открит е с огнестрелна рана в главата в личния си автомобил, паркиран недалеч от дома му в Мичиган. 63-годишният бивш треньор по художествена гимнастика щеше да бъде съден за сексуално насилие над две момичета на възраст между 13 и 16 години и тормоз, който е довел до трайни травми на състезателките. 

"Жертвите са страдали от хранителни разстройства, включително булимия и анорексия. Били са склонни към самоубийство и самонараняване. Били са принуждавани да се състезават и тренират дори и с контузии. Били са подложени на психически и физически тормоз, включително сексуален. Някои от тях все още носят белезите на преживяното", заяви главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл. 

В обвиненията срещу Джон Гедърт присъства и умишлена лъжа пред полицията за действията на Лари Насър - докторът на женския национален отбор по гимнастика, който беше осъден на 300 години затвор за сексуални посегателства на над 250 момичета. Делото срещу Несър се проведе през 2018 година, тогава една от жертвите му беше категорична, че Джон Гедърт е знаел какво се случва.

"Какъв невероятен приятел е бил Джон на Лари да му даде възможността да насилва толкова лесно. Ти Джон Гедърт трябва да си зад решетките редом до Лари", смята Линдзи Лемке.

Джон Гедърт е един от най-известните треньори по спортна гимнастика в Съединените щати. Името му се свързваше с изключителна строгост и дисциплина. методите му бяха сравнявани с тези на съветските и китайските наставници. Под негово ръководство женският отбор печели пет медала от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Три от тях са златни.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК