Осъдиха в Германия висша фигура от "Ислямска държава" и охранител на Асад

Те получават 10 и 4 години лишаване от свобода

24.02.2021 | 17:52 Редактор: Никола Симеонов
Осъдиха в Германия висша фигура от

Две ключови съдебни присъди бяха произнесени днес в Германия - срещу водеща фигура на терористичната организация '"Ислямска държава“ и бивш охранител на сирийския президент Башар Асад. 

В първия съдебен процес в света срещу режима на сирийския президент Башар Асад германски съд осъди на 4 години и половина затвор бивш член на охраната на президента. Обвинението е в престъпления срещу човечеството, включително мъчения и убийства на активисти от опозицията.

През 2011 г. Еяд ал Гариб е участвал в арестите на най-малко 30 демонстранти в град Дума и тяхното прехвърляне в център за задържане на разузнавателните служби, където са били измъчвани и убивани. През есента се очаква и втора присъда срещу полковник Ануар Раслан, смятан за много по-важна фигура в обширния сирийски апарат за сигурност, предаде БНР.

В случая Германия прилага принципа на универсалната юрисдикция, който позволява извършители на най-тежки престъпления да бъдат съдебно преследвани, независимо от националността им.

Втората присъда, произнесена днес, е за 10 години и половина лишаване от свобода за подкрепа за тероризма и членство в "Ислямска държава" на Абу Уала, бивш радикален имам в Германия. Абу Уала и мрежата му се вербували млади хора да се сражават в защита на създадения от ИД халифат в Ирак и Сирия. Анис Амри, атентаторът от Берлин през 2016 година, също е участвал в семинарите на осъдения имам. 

Службите за сигурност в Германия предупреждават, че терористичната заплаха остава висока, въпреки че "Ислямска държава" се намира в процес на реорганизация.  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК