Коронавирусът отне живота на последния мъж от изчезващо племе

Той остави след себе си три дъщери

23.02.2021 | 13:11 Редактор: Искра Ангелова
Коронавирусът отне живота на последния мъж от изчезващо племе

Ковид-19 взе живота на последния мъж от изчезващо племе в Бразилия, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.

Старейшината Арука, който почина миналата седмица в болница в разположения в горния басейн на река Амазонка град Порто Вельо, остави след себе си три дъщери, които сега са единствените оцелели от племето "Джума", която само до преди три века е наброявало хиляди.

Арука, чиято възраст се определя между 86 и 90 години, е починал от усложнения, причинени от инфекция с коронавирус. Смъртта му, точно както и 1150-те други смъртни случая от Ковид-19, регистрирани през този ден в Бразилия, е трагедия за близките му роднини. Но Арука беше и последният мъж от племето "Джума", жив спомен за мъдростта на предците и оцелял при опит да унищожат вида му. 

Като млад той и шестима други представители на "Джума" са оцелели при клане, наредено от търговци, заинтересовани от каучука и кестените по земите на племето. Преследвани като диви животни, около 60 души от коренното население са убити.

Това беше последният опит за масово унищожение, претърпян от племето, описано от хроникьорите като свирепо и канибалско. Случаят на Арука илюстрира как пандемията от коронавирус е повлияла на коренното население, което живее в селата на Бразилия, предава "Фокус".

Трите дъщери, които Арука оставя след себе си, сега са единствените, които пазят традициите на джума за занаятите и начините на ловуване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години