Откриха генетично предразположение към тежката форма на Ковид-19

Тествани са генотиповете на над 100 пациенти с коронавирус

23.02.2021 | 12:18 Редактор: Никола Симеонов
Откриха генетично предразположение към тежката форма на Ковид-19

Открито е генетично предразположение към тежката форма на коронавируса.

Руските учени от Висшето училище по икономика са първите в света, които установяват това. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Frontiers in Immunology.

Изследователи от Биотехнологичния факултет на Висшето училище по икономика, заедно с колеги от Руския национален изследователски медицински университет "Пирогов" и Московската градска клинична болница № 15 “О. М. Филатов" са изследвали връзката между генотипа HLA-I и тежестта на Ковид-19.

Използвайки машинно обучение, те изградили модел, който предоставя интегрална оценка на потенциалната сила на имунния отговор на Т-клетките към Ковид-19. Авторите установяват, че ако наборът от алеи HLA-I позволява ефективно справяне с пептидите на вируса SARS-CoV-2, рискът от развитие на тежка форма на Ковид-19 ще бъде минимален и обратно.

За да тестват модела, авторите са анализирали генотиповете на повече от 100 пациенти с Ковид-19 и над 400 здрави хора от контролната група. При всеки случай програмата оценявала риска от тежка форма на заболяването от 0 до 100 точки. Сравнението с реалната клинична картина показва, че прогнозният модел е много ефективен, съобщи БГНЕС.

“В допълнение към установените корелации между генотипа и тежестта на Ковид-19, предложеният подход също помага да се оцени как определена мутация на Ковид-19 може да повлияе върху развитието на имунитета на Т-клетките към вируса. SARS-CoV-2 може да доведе към по-тежки форми на болестта”, каза ръководителят на изследването деканът на Факултета по биология и биотехнологии във Висшето училище по икономика професор Александър Тоневицки.

В допълнение към анализа на населението в Москва, високата точност на прогнозите на новия модел е била потвърдена и от независима извадка от пациенти от Мадрид – прогнозната оценка на риска при пациенти, страдащи от тежък Ковид-19, е била значително по-висока, отколкото при пациенти с умерени и леки случаи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Фъфала
преди 3 години
Ха ха ха хю 2023 сигрно че го биде някога Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Choveshkata raka kakvo li ne pravi. Neizbejno e varvi se kam 3 ta svetovna s roboti himiii. Horata unishtojavat sveta. Сигнализирай за неуместен коментар