ООН за Мианмар: Използването на смъртоносна сила е неприемливо

Двама протестиращи бяха убити вчера в централния град Мандалей, а около 30 други бяха ранени

21.02.2021 | 07:50 Редактор: Радостина Димитрова
ООН за Мианмар: Използването на смъртоносна сила е неприемливо

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди използването на смъртоносна сила в Мианмар, където вчера силите за сигурност откриха огън по протестиращи срещу държавния преврат, предаде Франс прес.

"Използването на смъртоносна сила, на заплахи и тормоз срещу мирни протестиращи е неприемливо", заяви още Гутериш в Twitter.

Двама протестиращи бяха убити вчера в централния град Мандалей, а около 30 други бяха ранени. Това е най-тежкият сблъсък от преврата на 1 февруари насам, предаде БНР.

Франция също осъди използването на насилие срещу мирни протестиращи, предаде Ройтерс.

"Насилието, извършено в Мандалей, е неприемливо", се казва в публикувано вчера изявление на френското външно министерство.

Инцидентът се е случил на протести близо до корабостроителницата в града. Единият убит е бил прострелян в главата, а друг - в гърдите, предаде агенция Киодо. Около 20 други са пострадали.

Според властите в Мианмар един полицай е починал от наранявания, получени по време на протест. С това общият брой на загиналите по време на протестите достигна 4, отбелязва Киодо.

Сингапурското външно министерство също порица силите за сигурност на Мианма и ги призова към сдържаност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Крив и квадратен
преди 3 години
Така ли ? А като баха мамята на Сирия, нещо въобще не се намесихте. Вашта мамя проклета. Сигнализирай за неуместен коментар