fallback

Експерт: Очаква се ускоряване на инфлацията през втората половина на годината

Поскъпването на петрола няма да е основният фактор, смята Цветослав Цачев

20.02.2021 | 21:56 Автор: Никола Симеонов

"През втората половина на годината, когато икономиките се върнат към нормална работа, се очаква ускоряване на инфлацията. Това ще се види най-силно при суровините, където има ограничение на добива". Това заяви главният инвестиционен консултант от "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев пред Bloombergtv.bg

Цачев обясни, че поскъпването на петрола няма да е факторът, който ще ускори инфлацията, тъй като при него има резерв на предлагането и цените могат да се понижат.

“При някои метали това няма да се случи толкова лесно, което може да доведе до резки скокове, например при среброто”, отбеляза той.

По думите му в такъв случай удачни инвестиции са тези в миннодобивни компании, които са лидери в своя отрасъл при производство на базови минерали.

Според Цачев все още няма признаци за сериозна корекция на пазара от рода на 10-15%.

“В следващите месеци корекция е напълно възможна и това ще е едно много добро начало за покупки през тази година, която преминава под знака на големи стимули, на печатане на пари и на покачване на индексите, което има потенциала да продължи”, смята той.

Експертът посочи, че корекцията би трябвало да се случи, защото тя създава условията за по-трайно, по-стабилно покачване на пазара.

“Ако корекцията не се случи, ще видим сериозен растеж, който бързо ще загуби темповете си за покачване и може да създаде условия за по-голям спад по-късно през годината, когато централните банки започнат да ограничават стимулите заради инфлацията”.  

Още по темата вижте в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback