Pfizer: Ваксината ни може да се съхранява и на по-високи температури

Новата опция за съхранение ще даде на ваксинационните центрове по-голяма гъвкавост

19.02.2021 | 23:21 Редактор: Искра Ангелова
Pfizer: Ваксината ни може да се съхранява и на по-високи температури

Американската компания Pfizer, която е разработила ваксина срещу коронавируса с германския си партньор BioNTech, обяви, че не е необходимо препаратът им да се съхранява при твърде ниски температури. Това се посочва в прессъобщение на Pfizer, публикувано на уебсайта на компанията, цитирана от TACC.

Според информацията компаниите са подали актуализация до Администрацията по храните и лекарствата (FDA към Министерството на здравеопазването на САЩ), според която ваксината вече може да се съхранява при температури между минус 25 и минус 15 градуса по Целзий. Ако бъде одобрен този температурен режим, препаратът може да се съхранява така в продължение на две седмици.

"Непрекъснато провеждаме проучвания за стабилност в подкрепа на производството на ваксини в индустриален мащаб, с цел да направим препарата възможно най-достъпен за здравните специалисти и хората в САЩ и по света", каза главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. "Ако бъде одобрена, новата опция за съхранение ще даде на аптеките и ваксинационните центрове по-голяма гъвкавост при управлението на запасите от ваксини", добави той, цитиран от "Фокус".

На свой ред изпълнителният директор и съосновател на BioNTech Угур Шахин подчерта, че "основният приоритет на компаниите е бързото разработване на безопасна и ефективна ваксина и предоставянето ѝ на най-уязвимите групи от населението". "В същото време непрекъснато събираме данни, които могат да направят възможно съхраняването на препарата при температури около минус 20 градуса по Целзий", каза той.

"Предоставената информация може да улесни доставката и съхранението на нашата ваксина в аптеките и да даде на ваксинационните центрове още по-голяма гъвкавост", продължи Шахин. Освен това, според него, компаниите ще продължат да работят за оптимизиране на съхранението, транспортирането и употребата на ваксините.

Според досегашните изисквания, ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, трябва да се съхранява при температури от минус 60 до минус 80 градуса по Целзий в продължение на шест месеца.

След размразяване флаконите могат да се съхраняват при температура от 2 до 8 градуса за не повече от пет дни. Препаратът се доставя в специално проектирани термични контейнери, които могат да се използват като временно съхранение за общо до 30 дни, при условие че са пълнят със сух лед на всеки пет дни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК