Карл Лагерфелд - битката между модата и коварната болест

Нова книга разказва за живота на модната икона

20.02.2021 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова
Карл Лагерфелд - битката между модата и коварната болест

Модната икона Карл Лагерфелд почина на 19 февруари 2019 година. Но дори 2 години след смъртта му - той остава незабравим. Само преди няколко седмици на бял свят излезе книгата на личния му асистент и бодигард - Себастиен Жондо, озаглавена "Как си, скъпи Карл".

Тя е посветена на времето, прекарано с легендарния дизайнер, когото Жондо описва като баща, както и човекът, на когото дължи кариерата си. 44-годишният мъж продължава да работи за Fendi и до днес. В изданието подробно е описана и дългогодишната борба на Лагерфелд с рака - от болницата до лъчелечението.

Жондо споделя, че сред личните убеждения на покойния Карл е, че темата за здравето на човек е твърде неучтива.

"Неговият девиз беше: "Живейте достойно, работете и не споделяйте нищо".

В книгата си Жондо разкрива какъв воин е Лагерфелд в борбата срещу болестта и че дори тя не го спира да прекъсне зашеметяващата си кариера. В страниците ще откриете и историята за това как Лагерфелд от болничното си легло в Америка, докато гласът му постепенно се губи, държи постоянна връзка с екипа си, работещ за Fendi, твърдо убеден, че ще присъства на седмицата на модата в Милано, която е месец по-късно, за да представи колекцията си Есен-Зима 2019.

Karl

Бодигардът резервира частен самолет, след като няколко пъти е виждал как Лагерфелд събира сили въпреки коварната болест. Признава, че за нея са били информирани много малък кръг от хора, а медиите разбират доста по-късно, благодарение най-вече на Жондо, който години наред пазеше Карл.

"Той продължаваше да работи, продължаваше да прави фотосесии, да прави кампании, да прави колекции - всичко. За мен Карл беше някакъв герой", допълва асистентът.

Но и Жондо има тежки моменти в живота си. Баща му и майка му също губят битката с рака през 1999 г. и 2003 г.

В едно от интервютата си той споделя: "Карл беше ценен приятел, човек, на когото имах огромно доверие, беше ми като баща и майка. Прекарвах повече време с него, отколкото със родителите си."

И все пак той никога не забравя, че дизайнерът е негов шеф и че работата му е изключително важна. Дори изпълнява последното желание на Лагерфелд -  урната с праха му да бъде пуснат в Средиземно море.

Преживе Карл казва на Жондо, че не трябва да работи за друга компания. И затова бодигардът продължава да бъде консултант в Karl Lagerfeld, но също така е част от творческия екип на Fendi.

Karl2

"Карл беше всичко за мен", казва още той.

Признава, че Лагерфелд е бил страхотен, но много взискателен шеф. За първи път двамата се срещат, когато Жондо е бил на 16 години. Началната му заплата е била 2 300 евро на месец. Лагерфелд бързо обсипал Жондо с дрехи, подаръци, както и джобни пари.

"Той беше гений. За него беше лесно да изложи идеите си на хартия. Виждал съм го да рисува цяла колекция за 30 минути. Това е лудост", изумено споделя той.

В "Как си скъпи, Карл" Жондо разкрива и собствените си битки и демони, описвайки сложната връзка с родителите си, склонността да бъде груб и импулсивен. Това, разбира се, се променя с времето, след като започва работа с Карл.

А на корицата на книгата е тяхна снимка от октомври 2018 г., когато болестта е в напреднал стадий, а на нея Карл е с гръб към камерата.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК