Столтенберг: Няма да изтеглим войските от Афганистан “преди да е настъпил моментът”

Той направи изкачването по време на на медийна конференция

15.02.2021 | 21:19 Редактор: Юлия Христова
Столтенберг: Няма да изтеглим войските от Афганистан “преди да е настъпил моментът”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма да изтегли войските си от Афганистан “преди да е настъпил моментът”, преди дискусия от министрите на отбраната относно мисията, предаде АФП

Министрите на 30-те държави-членки на НАТО ще проведат своите преговори на най-високо ниво, след като президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да работи по-тясно със съюзниците след четири години напрежение по времето на Доналд Тръмп.

В началото на дневния ред на виртуалната конференция ще бъде съдбата на 9600-членната мисия на алианса за подкрепа в Афганистан, след като Тръмп сключи сделка с талибаните за изтегляне на войските.

Бъдещото разполагане зависи от това дали Байдън се съгласи да се придържа към определения за месец май срок за изтегляне на чуждите сили или рискува кървава реакция от ислямистките бунтовници, като остави войските в Афганистан, пише БГНЕС.

“Въпреки че никой съюзник не иска да остане в Афганистан по-дълго от необходимото, ние няма да напуснем, преди да е настъпил моментът”, каза Столтенберг на медийна конференция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК