Българка за труса в Япония: Къщата все едно се придвижваше с половин метър

През 2011 г. страната беше разтърсена от силно земетресение

14.02.2021 | 21:40 Редактор: Юлия Христова

Над 140 са ранените при силното земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер в Япония. Сред тях няма български граждани, съобщиха от МВнР. Но наши сънародници разказват, че силният трус е върнал спомена от опустошителното земетресение и последвалото цунами преди 10 години.

Близо 1 минута продължава силното земетресение. То е и най-мощното, което Милена Димитрова е усещала, откакто е студентка в Япония. 

"По принцип има почти всеки месец леки трусове, но вчера много се уплаших", каза Милена. 

Епицентърът е отново във Фукушима. През 2011 г. Североизточна Япония беше разтърсена от силно земетресение, последва цунами, което предизвика авария в атомната електроцентрала там. Загинаха повече от 18 500 души.  

Близо до епицентъра се озовава и българският учен Александър Луканов. Сигнал за предстоящо земетресение от мобилните телефони буди него и съпругата му. Заедно с детето си по това време са в хотел. 

"Секунди, след като ни събуди телефонът, започна да се тресе. Все по-силно и по-силно", разказа той.

А професорът по химия, който живее от 2003 година в Япония, е впечатлен от организацията в страната.  

"Земетресението се случва почти в полунощ, минути след това идват да разчистват. Япония е най-подготвената страна в света. Няколко атомни електроцентрали са изключили, влакът-стрела е спрял", допълни Луканов. 

Споменът от случилото се във Фукушима пази българката Кирилка Николова. Тя живее от 1997 година в Токио и преподава компютърни науки в Университета във Васеда. 

"Този път нямаше цунами. Веднага включих телевизора. Къщата все едно се придвижваше с половин метър", обясни тя. 

Поражения по атомните електроцентрали сега няма, макар да имаше силен вторичен трус. Близо 900 000 домакинства останаха временно без ток. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК