Байдън за оправдаването на Тръмп: Демокрацията е крехка

Вторият импийчмънт не успя да мине през Сената

14.02.2021 | 14:24 Редактор: Ралица Братанова

И вторият импийчмънт срещу Доналд Тръмп не успя да мине през Сената. Той не беше осъден по обвинението в подстрекателство към бунт, въпреки че републиканци гласуваха "за". Предшественикът на Джо Байдън определи процеса като лов на вещици и обеща да продължи да защитава величието на Америка.  

Процеса коментира и Джо Байдън. 

"Въпреки че окончателното гласуване не доведе до осъдителна присъда, същността на обвинението не е спорна. Тази тъжна глава от нашата история ни напомни, че демокрацията е крехка. Че тя винаги трябва да бъде защитена", категоричен бе той.

Тръмп пак написа история с втория импийчмънт срещу него. Мнозинството от сенаторите гласуваха за осъждането му като подстрекател на бунта пред и във Капитолия на 6 януари, но те не събраха нужните две трети. Седем републиканци се присъединиха към демократите във вота. Така в историята това стана единственият импийчмънт с толкова голяма двупартийна подкрепа. СНХ Мич Маконъл, лидер на републиканците в Сената

"Тези престъпници носеха негови плакати, неговото знаме и с викове показваха лоялността си към него. Беше очевидно, че само президентът Тръмп можеше да сложи край на това. Той беше единственият", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл.

Маконъл гласува против само защото според него Конституцията не дава право да се осъжда вече бивш президент. . 

Важен момент в гласуването беше свидетелско показание, че лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Доналд Тръмп са провели разговор по време на щурма, а Тръмп е отказал да призове тълпата да се разотиде. След края на гласуването Тръмп не коментира публично, а разпространи изявление, част от него прочетено от адвокатите му.

В становището си Тръмп казва, че неговото патриотично движение е само в началото и скоро ще разкрие визията си за страната. Ако беше осъден, Сенатът можеше да гласува да му забрани да се кандидатира отново за публични постове. Оттук нататък обаче остава отворен въпросът какво ще се случи с републиканската партия. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
milanow
преди 3 години
тръмп е най-великият президент в историята Сигнализирай за неуместен коментар