Анализатори обясниха акцията по дезинформация за ваксините в Иран

Аятолах от град Кум посъветва хората да не се имунизират, защото ще станат хомосексуалисти

11.02.2021 | 19:05 Редактор: Ивет Арабова

Притеснителна дезинформация за ваксините в Иран. Аятолах от свещения град Кум посъветва хората да не се имунизират, защото ще станат хомосексуалисти.

Заедно със старта на кампанията за ваксинация в Иран - започна и акцията по дезинформация на аятолах Абас Табризиян в Telegram. Той разпространи сложна конспиративна теория сред своите 200 000 абонати. Според нея имунизацията води до хомосексуалност - нещо, което в Иран все още е престъпление. 

Анализатори посочват, че подобен изказ не е изненада за Иран, където репресиите срещу хомосексуалистите продължават да са жестоки. От Ислямската революция насам са екзекутирани между 4 и 6 000 души с различна сексуална ориентация, а политическите и религиозните лидери използват всяка възможност, за да ги демонизират в очите на обществото. Активисти за правата на човека и ирански дисиденти определиха използването на хомосексуализма за дезинформация относно ваксините като арогантност, която може да постави живота на хората в риск.

Абас Табризиян обаче не е първият религиозен служител, който твърди че ваксините срещу Ковид-19 причиняват хомосексуализъм. По-рано тази година ултраортодоксален израелски равин също предупреди своите последователи да не се имунизират, за да не се промени сексуалната им ориентация.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Ali Mohammadi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК