Бразилия обяви спорна програма за "осиновяване" на парк в Амазония

Физически лица или компании могат да са спонсори

10.02.2021 | 23:27 Редактор: Юлия Христова
Бразилия обяви спорна програма за

Правителството на Бразилия представи спорна програма за "осиновяване" на парк" в опит да опази Амазония, предаде ДПА.

Физически лица или компании могат да спонсорират национални паркове в района на Амазония за 50 реала (9 долара) на хектар годишно, обяви правителството.

Възможно е "осиновяването" само на цял национален парк. Размерът на парковете варира от 2 574 до 3 865 172 хектара.

Френската фирма "Карфур" първа оповести намерението си да "осинови" парк с площ 75 000 хектара в северния бразилски щат Рондония. Компанията се опитва да спаси имиджа си в страната, след като през ноември в един от супермаркетите й в Рио де Жанейро насилствено беше убит чернокож мъж.

Организацията "Грийнпийс Бразилия" разкритикува програмата, заявявайки, че правителството прехвърля върху бизнеса отговорността си да финансира част от опазването на околната среда в страната.

Вицепрезидентът Хамилтън Мурао, който е и председател на Съвета за Амазония заяви на Световния икономически форум в Давос, че Бразилия няма да има средства, които да харчи за Амазония след коронавирусната пандемия, пише "Монитор".

"От Грийнпийс Бразилия" насочват вниманието към Фонда за Амазония - механизъм за набиране на дарения за контрол на околната среда и управление на горите в региона. Паричните средства обаче са блокирани поради разногласия как да се използват, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК