Япония започва ваксинация, но проблемите не са един и два

Очаква се ваксината на Pfizer/Biontech да бъде одобрена първа

10.02.2021 | 15:11 Редактор: Никола Симеонов
Япония започва ваксинация, но проблемите не са един и два

Премиерът на Япония Йошихиде Суга заяви, че страната започва следващата седмица ваксинацията срещу Кoвид-19. Властите работят възможно най-бързо, за да се снабдят с адаптирани спринцовки и да не се пилеят дози от ваксините.

Япония сключи споразумения с три големи фармацевтични фирми, за да закупи достатъчно дози за населението си от близо 126 милиона души, но все още не е обявила подробен план за кампанията за ваксинация. Това се случва по-малко от половин година преди началото на Олимпийските игри в Токио, отложени за тази година заради пандемията.

Очаква се през идните дни ваксината на Pfizer/Biontech да стане първата, одобрена за използване в Япония, след националните клинични тестове, изисквани от местните здравни власти.

"Когато потвърдим ефикасността и безопасността на ваксината, ще започнем ваксинацията до средата на следващата седмица", подчерта премиерът Йошихиде Суга.

Япония се опитва да се снабди с достатъчно специални спринцовки, за да може да извлича по шест пълни дози от всеки флакон с ваксина на Pfizer. Използваните в момента спринцовки не позволяват извличането на повече от пет дози, което означава, че последната трябва да се изхвърли, предаде БТА.

Според местни медии проблемът със спринцовките може да принуди страната да се откаже от дози, които биха били достатъчни за ваксинирането на 12 милиона души.

"В началото ще използваме спринцовки, които могат да съдържат по шест дози", заяви здравният министър Норихиса Тамура, но подчерта, че с хода на ваксинацията те ще започнат да се изчерпват.

"Работим упорито, за да се снабдим със спринцовките. Призоваваме производителите на медицински материали да увеличат производството", добави той пред парламента.

Около 10 000 медици ще бъдат първите ваксинирани в Япония. Властите планират да започнат ваксинацията на възрастните от април.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК