Експерт: В ръцете на гражданите на Балканите има 5 млн. единици оръжие

Престъпни организации като "Ислямска държава" се опитват да се възползват от това

10.02.2021 | 09:42 Редактор: Радостина Димитрова
Експерт: В ръцете на гражданите на Балканите има 5 млн. единици оръжие

В ръцете на гражданите на Балканите в момента има 5 млн. единици оръжие, заяви албанският експерт по сигурността Арян Дурмиши. Определени престъпни организации като "Ислямска държава" се опитват да се възползват от този факт, каза той в интервю за телевизия "Нюз 24".

Като последици от случилото се в Албания и на Балканите в периода след началото на демократичните промени е много лесно да се намери оръжие. В ръцете на цивилни лица има около 5 млн. единици оръжие, а до тях могат да стигнат различни терористични групировки.

Самата стратегия на "Ислямска държава" предвижда стимулиране на малки групи хора да се самоорганизират и да извършват действия, които да водят до жертви, предаде БГНЕС.

"Ако прегазите с кола двама-трима души, ще предизвикате по-малко внимание, отколкото ако предизвикате експлозия", обясни Дурмиши.

Нефинансирането на тероризма в определена държава означава прекъсване на връзките там и преориентирането към друга. Според експерта, организациите, които "Ал Кайда" е използвала, за да стигне до Албания, са били донорски структури.

По отношение на групата "Балкански лъвове", за които има съмнение, че стои зад няколко терористични нападения в Европа, сред които и това във Виена, Дурмиши каза, че е възможно използваното оръжие да е стигнало до Виена през границата с Балканите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Екстерт
преди 3 месеца
По-тъпо нещо не бях чел. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 месеца