В Сената на САЩ започва процесът по импийчмънт срещу Тръмп

Той е обвинен в подстрекателство към бунт за щурма на Капитолия

09.02.2021 | 07:20 Редактор: Тодор Петров

Днес започва процесът по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в Сената. По време на заседанията членовете на Камарата на представителите ще действат като прокурори, а сенаторите - като съдебни заседатели. Сенаторът демократ от Върмонт - Патрик Лий, ще ръководи процеса. Тръмп е обвинен в подстрекателство към бунт за щурма на Капитолия на 6 януари. 

Процесът е безпрецедентен, тъй като Тръмп вече не е действащ президент. Той е и първият държавен глава в историята на страната, който на два пъти е подложен на процедура за отстраняване от власт.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че привържениците му са щурмували Капитолия по своя воля. Защитата определи процеса като абсурден и противоконституционен, защото той вече не изпълнява длъжността президент. Демократите от своя страна са категорични, че въпреки това трябва да бъде подведен под отговорност. 

Не се очаква Тръмп да присъства на процеса в Сената. За да бъде осъден, 2/3 от сенаторите трябва да гласуват срещу него. Това означава 17 сенатори от Републиканската партия да подкрепят искането за импийчмънт. Ако все пак бъде осъден, това отваря вратата за гласуване, с което може да му бъде забранено да се кандидатира отново за президент.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК