fallback

Германия: Изгонването на дипломата ни няма да остане без отговор

Германският външен министър коментира действията на Москва

05.02.2021 | 20:30 Автор: Никола Симеонов

"Германия няма да остави без отговор експулсирането на своя дипломат от Русия. Изгонването от Русия на дипломати от ЕС нанася още по-голяма вреда на отношенията на Москва с Европа", заяви външният министър на Германия Хайко Маас.

Той заяви, че германският дипломат е наблюдавал несъгласуваните акции, без да нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения. От своя страна канцлерът Ангела Меркел нарече “необосновано” решението за експулсиране на европейските дипломати.

Днес в руското външно министерство бяха извикани посланиците на Швеция и Германия и временно управляващия посолството на Полша, пише БГНЕС.

Руската страна е изразила пред ръководителите на дипломатическите представителства протест заради участието на техни дипломати в несъгласувани акции в подкрепа на Алексей Навални. Подчертано е било, че такива действия са неприемливи и не съответстват на дипломатическия статут на служителите.

Участвалите в акциите дипломати от Швеция, Полша и Германия са обявени за персона нон грата и трябва в скоро време да напуснат страната.

Жозеп Борел “категорично осъди” акцията, каза негов говорител, а Швеция я заклейми като “напълно неоснователна”.

Междувременно стана ясно че руският посланик във Варшава е бил извикан на разговор в полското външно министерство, където е бил изразен протест за действията на Москва. Полша е заявила, че от нейна страна ще последват реципрочни действия.

Снимка: архив, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback