Ръст на британския паунд заради масовата ваксинация в Кралството

Очаква се лирата да достигне до 2% растеж

02.02.2021 | 16:44 Редактор: Никола Симеонов
Ръст на британския паунд заради масовата ваксинация в Кралството

Паундът печели сърцата и умовете на фонд мениджърите и анализаторите, след като стана ясно, че Великобритания увеличава усилията си за масови ваксинации, подобрявайки шансовете си за икономическо възстановяване, пише Bloomberg.

Анализатори очакват валутата да приключи годината с ръст от 2% до 1,40 долара, което е повишение от прогнозите им само от преди няколко седмици за ниво на британската лира от 1,36 долара в края на 2021 г., сочи проучване на Bloomberg. Jupiter Asset Management и Arbuthnot Latham са сред инвеститорите, които залагат на допълнителни ръстове, след като паундът записа най-силната си месечна серия 2012 г. насам.

Увереността нараства на фона на данните, че ваксинационната кампания на Великобритания изпреварва тези на САЩ и Европа, като около девет милиона души са имунизирани до момента. Това доведе до отказ от залозите на пазарите, че Английската централна банка ще премине към отрицателни лихви до следващата година, въпреки че се очаква централните банкери да публикуват отговора си след консултации по темата в четвъртък.

“Биковете мерят мускули”, заяви Джейн Фули от Rabobank в Лондон. “Относително бързият темп на ваксиниране и силният дял на спестяванията във Великобритания продължават да поддържат надеждите за силно възстановяване на британския брутен вътрешен продукт”, отбелязва експертът.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК