Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Дамата, наречена "първа"

Ролята на първата дама може да изглежда бляскава и спокойна, но това не е така

30.01.2021 | 20:30 Редактор: Радостина Димитрова

На всеки четири години американците избират президент. Когато той положи клетва като държавен глава, с него в Белия дом за четири години влиза и съпругата му. За нея никой не гласува, но тя е под постоянно наблюдение. Ролята на първата дама може да изглежда бляскава и спокойна, но това не е така. За да покори Америка и света, за изключително кратко време, тя трябва да се превърне в кралица и да започне да мисли като такава.

"Тя става посланик на някакви значими каузи, но в същото време се превръща и в самостоятелен политически субект. Много интересна в това отношение беше Лора Буш. Тя имаше изключително пълноценен професионален живот и когато стана първа дама, нейният фокус беше в областта на образованието и библиотечното дело", казва международният анализатор Владимир Шопов.

Титлата "първа дама" до сега са носили не само съпруги на президенти, но и техни сестри, дъщери, племенници. Третият държавен глава на федерацията Томас Джеферсън поема управлението на САЩ 19 години след смъртта на съпругата си. Още приживе се заклева пред нея, че няма да встъпва в брак с друга. Когато става президент, дъщеря му Марта изпълнява ролята на първа дама.

Ролята на първата дама не е строго определена в Конституцията на Съединените американски щати, но е обвързана със сериозни отговорности и големи очаквания. Тя има собствена администрация, заради официалните ѝ ангажименти в страната и чужбина. Първата дама винаги трябва да е в добро настроение, да има позиция по актуални теми и да защитава интересите на своя съпруг, семейство и държава.

"За да определим коя е най-красива, елегантна, умна, харизматична и въздействаща първа дама, безспорно трябва да погледнем през дистанцията на времето. Спомням си, че Мишел Обама като първа дама беше много коментирана. Дори най-известни анализатори, коментатори и дизайнери даваха високопарни оценки за нея. Според някои от тях Мишел Обама беше задминала и Джаки Кенеди като най-харесвана и най-стилна първа дама. Днес обаче аз не срещам такива оценки и вече не се говори толкова много за нея. Ето защо дистанцията на времето е изключително важна", казва проф. д.н. Любомир Стойков.

Политическите анализатори в Щатите са единодушни, че Бил Клинтън става президент благодарение на Хилъри, която е неговият най-добър съветник и имиджмейкър. В края на втория му мандат тя също влиза в политиката. Първо печели сенаторско място през 2001 година, а от 2009 до 2013 година е държавен секретар при Барак Обама. Преди Хилари Клинтън друга първа дама, която има много активна политическа кариера е Елинор Рузвелт. Тя е сред първите делегати на САЩ в ООН и е председател на Комисията за правата на човека.

Съпругата на 32-ия президент на Щатите Франклин Делано Рузвелт е също така племеница на 26-ия президент – Теодор Рузвелт. С нейното влизане в Белия дом се променя ролята на първата дама и отношението на обществото към нея. Елинор не е само жената до държавния глава, тя е домакиня на пресконференциите му и участва активно в тях. Има политически и обществени позиции и твърдо ги отстоява. Под нейно влияние Рузвелт назначава 28 жени на високи постове в правителството. Той е сред най-любимите президенти на американците. Успява да стабилизира икономиката на страната по време на Голямата депресия. Умело ръководи външната и военна политика на САЩ и се включва на страната на Съветския съюз, Великобритания и Франция във Втората световна война, с което се нарежда сред победителите. Франклин Делано Рузвелт е единственият президент, който е начело на Щатите повече от два мандата, управлявал е 12 години.

С настъпването на 20-ти век образът на първата дама вече е все по-публичен, макар че ролята ѝ остава неидентифицирана. Но най-важни за нея са традициите и обществената ангажираност. Стопанките на Белия дом успешно излизат от сенките на съпрузите си и остават своя следа в историята. В техните правомощия вече е да правят промени в полза на хората, а каузите, за които работят се радват на широка подкрепа.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК