Германия обмисля "драстични действия" и затваря границите си за 5 държави

Влизането на територията ще бъде отказано на хора, идващи от Острова, Ирландия, Бразилия, Португалия и Южна Африка

30.01.2021 | 11:51 Редактор: Радостина Димитрова
Германия обмисля

От събота Германия ще затвори границите си за пристигащи от пет държави, които са засегнати от вариантите на Ковид-19, за да "защити германското население", обяви министерство на здравеопазването на страната, предава Euronews. Влизането на територията ѝ по суша, море и въздух ще бъде отказано на хора, идващи от Обединеното кралство, Ирландия, Бразилия, Португалия и Южна Африка.

Решението ще бъде валидно поне до 17 февруари, заяви правителството.

Смята се, че петте държави са силно засегнати от различни варианти на Ковид19, а германското правителство обмисля предприемането на "драстични действия", за да се избегне по-нататъшното разпространение на щамовете в страната, предаде "Фокус".

Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер вече намекна за възможността за намаляване на въздушния трафик към Германия "почти до нула", но в петък каза на пресконференция, че новите мерки ще бъдат насочени само към Обединеното кралство, Ирландия, Бразилия, Южна Африка и Португалия, засега.

Водят се разговори на равнище ЕС в опит да се избегне разединеният подход към пътуванията и затварянето на граници, който се наблюдаваше по време на пандемията.

Но вътрешното министерство на Германия предупреди в четвъртък, че "ако на ниво ЕС не бъдат взети никакви задоволителни мерки", страната ще действа на национално ниво, както и направи в крайна сметка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК