Голяма част от неизвестните след Brexit остават

Как се промени животът на българите на Острова?

29.01.2021 | 19:53 Редактор: Калина Донкова

Brexit наложи промени за българите на Острова от началото на 2021 г. По официални данни във Великобритания живеят над 200 хил. наши сънародници, като голяма част от тях са заминали, за да учат или работят там.

Постоянно пребиваващите в границите на Обединеното кралство трябва да кандидатстват за статут за уседналост до 30 юни 2021 г. Одобрените ще имат право да влизат в територията на Острова само с лична карта поне още 5 години.

Българските граждани, които нямат статут, ще могат да пребивават без виза до 6 месеца, като през това време те ще могат да влизат без ограничение в страната с цел туризъм, участие в срещи и конференции и курсове. Те обаче няма да могат да живеят постоянно там, работят или да имат достъп до обществени фондове.

Българите, които искат да останат в страната за по-дълго от 6 месеца или възнамеряват да се установяват там, задължително трябва да кандидатстват за виза. Заедно с таксата за обработка за виза, трябва да бъде заплатена и такава за здравеопазване, която осигурява здравна помощ чрез Националната здравна система.

През 2016 г. Великобритания проведе национален референдум относно членството си в ЕС. Резултатите показаха, че 52 % от населението на Острова иска страната да напусне Общността и така през 2017 г. стартираха процедурите за оттеглянето. Официалното отделяне на Обединеното кралство от ЕС влезе в сила на 31 януари 2020 г., като преходният период продължи до края на 2020 г. В това време от 11 месеца, Великобритания и ЕС договаряха бъдещите си взаимоoтношения и търговски споразумения.

Какви са ефектите от Брекзит и има ли все още неизвестни пред българите на Острова? Разговор по темата с Любов Панайотова, директор на Фондация "Европейски институт" в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR. Директно от Лондон коментар по темата и на българинът Георги Тасев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК