В капана на Ковид-19: Нови ограничения за пътуване в световен мащаб

Редица страни се опитват да се предпазят от новите щамове на вируса

29.01.2021 | 19:19 Редактор: Никола Симеонов

Новите ограничения за пътуване в световен мащаб идват в момент, в който редица страни се опитват да се предпазят от новите по-опасни щамове, засечени във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Германия се готви да затвори границите си за някои страни, свързани с новите варианти на коронавируса. Очаква се това да е в сила до 17 февруари. Преди дни Европейската комисия предложи да се увеличат ограниченията за пътници в рамките на блока, както и за тези, идващи от трети страни. Заговори се дори за затваряне на границите на Евросъюза. 

Германия добавя в червената зона за коронавируса Великобритания, Ирландия, Португалия, Южна Африка и Бразилия - държавите, в които има висок брой регистрирани пациенти с новите щамове. Първоначално се заговори за ограничаване на въздушния трафик до нула. Почти по примера на Израел - за седмица да бъдат забранени всички пътнически полети за и от страната. 

“Възможно е през следващата седмица да бъдат добавени други държави. Не можем да очакваме, че в близко бъдеще ще има европейско решение, което да отговаря на нашите очаквания и затова се подготвяме като нация”, каза министърът на вътрешните работи на Германия, Хорст Зеехофер.

Пропускателни пунктове като тези през март не се планират. Португалия, която се бори с нов пик на заболели от коронавирус, вече ограничи пътуванията извън страната за следващите две седмици и затвори границата си с Испания. Властите спират и всички полети от и за Бразилия.

Със същите аргументи Великобритания забрани полетите от и до Дубай и Обединените арабски емирства. Засега Европейският съюз не е постигнал съгласие относно общи ограничения за пътуване, но от Брюксел препоръчаха да се ограничат пътуванията от и за високорискови райони. 

“Това, от което се нуждаем сега с оглед на новите варианти, е още повече координация и съвместни европейски усилия за обезсърчаване на несъществени пътувания. Затварянето на границите няма да помогне, общите мерки ще помогнат. Крайното решение обаче остава в ръцете на отделните държави”, заяви Дидие Рейндерс.

Не идвайте, ако наистина не е наложително. А ако все пак трябва да пътувате - да е с предварително направен тест”, каза от своя страна еврокомисарят за вътрешните работи, Илва Йохансон.

А Люксембург въведе изискване за представяне на негативен резултат от тест от днес до 28 февруари включително за всеки пътник над 6-годишна възраст. В Словакия от два дни излизането става само с отрицателен тест. Мерките там коментира и българският премиер.

“В много от държавите членки сега можеш да излизаш само с PCR от вкъщи. На нас ни се сърдят”, каза Борисов.

На този фон Чехия затяга мерките от утре. В хотелите вече ще се настаняват само хора в командировка с документ от работодателя. 

Според предложението на комисията районите, в които за 14 дни процентът на заразени надхвърля 500 случая на 100 000 жители, ще бъдат обозначени като много рискови, а пътниците от тези райони трябва да представят тест и да подлежат на карантина при пристигане

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК