Двама полицаи, участвали в разпръскването на тълпата при Капитолия, са се самоубили

Десетки хора бяха задържани, петима души загинаха

28.01.2021 | 19:50 Редактор: Юлия Христова
Двама полицаи, участвали в разпръскването на тълпата при Капитолия, са се самоубили

Двама полицаи, участвали в разпръскването на тълпата, щурмувала Капитолия, са се самоубили. Това съобщи изпълняващият длъжността шеф на полицията на Вашингтон Робърт Конти, давайки показания в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Конти каза, че загиналите са служители Джефри Смит и Хауърд Либенгуд, които са работили за полицията във Вашингтон и полицията на Капитолия. Той припомни, че друг полицай, Брайън Сикник, е починал от нараняванията си по време на безредиците.

"Почитаме службата и жертвата на офицерите Брайън Сикник, Хауърд Либенгуд и Джефри Смит. Изказваме своите съболезнования на всички опечалени семейства", обяви Конти. Той добави, че са пострадали общо 65 полицаи при безредиците.

Протестиращи срещу резултатите от изборите поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия на 6 януари и обградиха залата на Сената. Сенатът и Камарата на представителите прекъснаха заседание, на което се планираше да се одобрят резултатите от последните избори.

Десетки хора бяха задържани, петима души загинаха по време на щурма.

Мъж от щата Джорджия, който бе обвинен в незаконно влизане в Капитолия по време на щурма на сградата от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп, се е самоуби преди две седмици.

53-годишният финансов съветник Кристофър Стантън бе задържан след щурма на Капитолия, а срещу него е повдигнато обвинение за незаконно влизане на територията на Капитолия, както и за нарушение на комендантския час.

Според федералната прокуратура 170 души са идентифицирани като участници в щурма на Капитолия, над 70 обвинения вече са повдигнати, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК