Вот в пандемия: Как гласуваха съседките ни и ще взаимстваме ли от тях?

В Сърбия на изборите се влизаше с маски и ръкавици

27.01.2021 | 19:14 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията отложи редовния вот в няколко държави в региона. Със закъснение и при спазване на строги мерки жителите на няколко балкански страни все пак отидоха до урните. Как протече гласуването и може ли България да взаимства от примера на съседите ни? 

Близо една година откакто светът е в плен на пандемията Ковид-19, някои държави вече дадоха своя пример как може да се гласува в условията на зараза. През юли жителите на Северна Македония гласуваха предсрочно за ново правителство. За вота бяха отделени цели три делнични дни, което е прецедент за страната. 

В първия ден от работната седмица вота си дадоха поставените под карантина. Членове на комисии със защитно облекло носиха урни до домовете на над 10 000 изолирани.

Във втория ден гласуваха болните и тези, които излежават присъди в затвора, а на третия - всички останали. Секциите останаха отворени малко по-дълго - до 21 часа, за да се избегне струпване на хора. Вотът премина при ниска избирателна активност – около 30%. 

В Сърбия също на изборите се влизаше с маски и ръкавици. Черна гора си избра ново правителство през лятото с традиционно гласуване в един ден и без сериозни мерки. Причината - пандемията беше затихнала. Миналия месец ново правителство избра и Румъния. И то при най-ниския интерес към вота от началото на демократичните промени досега. 

Две трети от румънските избиратели са взели решение да не ходят до урните. Поставените под карантина гласуваха с мобилни секции, като предварително трябваше да се заяви, че са в изолация.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК