Португалия избира президент на фона на изострена епидемична обстановка

Гражданите трябва  да носят маски в секциите и да имат собствена химикалка

24.01.2021 | 13:00 Редактор: Ралица Братанова
Португалия избира президент на фона на изострена епидемична обстановка

В Португалия ще гласуват на президентски избори. Вотът идва на фона изострена епидемична обстановка в страната, а за поста на държавния глава ще се състезават осем кандидати, сред които и действащият президент Марселу Ребелу ди Соуза.

Избирателните секции ще отворят в осем сутринта местно време, а изборният ден ще продължи до 19 часа. Право на глас имат над 9 милиона души. 

Според данни от допитвания, действащият президент Ребелу ди Соуза, който е начело на страната от 2016 година,  е фаворит в надпреварата. Държавната радио-телевизионна компания посочва, че той ще спечели уверено още на първи тур, тъй като е възможно да събере около 63% от гласовете. 

Втора е юристът и бивш дипломат Ана Гомеш, на която данните отреждат 14% подкрепа, а трети - университетският професор и лидер на крайнодясна партия Андре Вентуру с  10 на сто от гласовете, предаде БНР.

Заради неблагоприятната епидемична обстановка, изборите ще протекат при спазване на определени мерки. Властите отделиха повече време за предварителен вот и увеличиха броя на местата за гласуване.

Гражданите трябва  да носят маски в секциите и да имат собствена химикалка. Гласа си няма да могат да дадат обаче хората, които са се заразили 10 дни преди вота. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК