In memoriam: Лари Кинг - икона на журналистиката

На 87-годишна възраст почина легендарният телевизионен водещ

23.01.2021 | 18:35 Редактор: Ралица Братанова

На 87-годишна възраст почина легендарният телевизионен водещ Лари Кинг. Той беше приет в болница в Лос Анджелис в края на декември, след като даде положителен тест за коронавирус. Лари Кинг се превърна в икона на журналистиката с емблематичните си интервюта на над 50 000 души от цял свят.

"Същественото е кой, какво, къде, кога и защо. Дългът ми е да съм проводник. Задавам най-добрите въпроси, които мога. Слушам отговорите. Опитвам се да задавам уточняващи въпроси и се надявам, че зрителите ще си направят заключение. Не съм там, за да правя заключения", смяташе той.

Известен с тирантите и емблематичните си интервюта Лари Кинг е легенда в журналистиката. Започва кариера си по радиото в Южна Флорида в края на 50-те години. Първата му работа е в малка радиостанция в Маями Бийч, където изпълнява различни задачи, включително почистване на радиостанцията.

През 1985 г в праймтайма на CNN стартира предаването "На живо с Лари Кинг" и се превръща в една от най-популярните и най-дълголетните програми на мрежата. То се излъчва в продължение на 25 години и влиза в Книгата на Гинес.

Срещу Лари Кинг всяка вечер от 1985 г. до 2010 г. сядат най-различни гости – от президентите на САЩ и Русия до Франк Запа и Принс. Вечерното токшоу превръща Кинг в емблема.

Влиза в ролята и на актьор. Участва в редица филми и телевизионни предавания. През 2010 година Кинг слиза от екран в CNN и две години по-късно работи на друг телевизионен пост.

Нeзaвиcимo дaли интeрвюирa прeзидeнти, чуждecтрaнни лидeри, знaмeнитocти, хoрa c мнoгoбрoйни cкaндaли или oбикнoвeни хoрa, Лaри Кинг следва един стандарт - крaтки, дирeктни и нeoбърквaщи въпрocи. И вярва, чe тoчнитe въпрocи дaвaт нaй-дoбритe oтгoвoри.

"Воденето на разговор е като да играеш голф, да караш автомобил или да имаш магазин - колкото повече се занимаваш с него, толкова по-лесно ти става и толкова повече започва да ти харесва", казва още той.

Кариерата на Кинг продължава повече от шест десетилетия. През живота си той е страдал от различни заболявания, 30 години има сърдечни проблеми, рак на белия дроб. През последните години получава и няколко инфаркта. Кинг има осем брака зад гърба си. Последният му завършва с развод през 2019 година. До последно е убеден в едно: "Бъди себе си. Не се опитвайте да бъдете Лари Кинг. Не бъди някой друг. Бъди любопитен. И слушай".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК